‘Annie, pak met ons de Natura 2000-handschoen op’

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) kritiseert het door Nederland gevoerde Natura 2000-beleid. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf reageert met een open brief aan Schreijer.

Elbert DijkgraafBeste Annie, onlangs heb je een Natura 2000-meldpunt geopend. Prachtig. Wij staan al sinds jaar en dag open voor knelpunten. Onze bevindingen delen we daarom graag.
Je noemt Nederland ‘gekke Henkie’. Je doelde toch niet op oud-staatssecretaris Henk Bleker? Met hem heb ik het aan de stok gehad over de Natura 2000-gebieden die minister Cees Veerman in Brussel aanmeldde. Weet je dat er uiteindelijk helemaal geen onderbouwing bleek te zijn? Inderdaad gek. Opeenvolgende kabinetten hebben zich als makke koeien te grazen laten nemen. We proberen daar doorheen te prikken.
Laat Brussel eens kijken naar het voorzorgsprincipe uit de Habitatrichtlijn. Projecten krijgen pas toestemming als de zekerheid is verkregen dat de natuurlijke kenmerken van een gebied niet worden aangetast. Je herinnert je uit je Kamerperiode vast nog wel de negatieve uitspraak van de Raad van State over de mosselvisserij. Die vloeide daaruit voort. Dit hete hangijzer is nog niet verdwenen. Vat jij die koe bij de horens?
Nog iets. Alle beschermwaardige plantjes en beestjes rekent Nederland tot de natuurlijke kenmerken van een gebied. Extra stikstofdepositie op 192 hectare veenmosrietland (Nieuwkoopse Plassen) of op slechts 0,17 hectare (Oosterschelde), het is allebei uit de boze. Dat is doorgeslagen. De SGP rekent splinters natuur níet als natuurlijke kenmerken. Opeenvolgende bewindslieden gaven helaas geen sjoege. Ook Europa blijft vaag.

Duitsland

Dan de frustratie over het contrast met Duitsland. Nederland rekent stikstofdepositie achter de komma nauwkeurig af. Duitsland heeft hoge drempelwaarden. De Raad van State verwijst de Duitse aanpak naar de prullenbak. De Duitse rechter niet. Zijn er soms twee Habitatrichtlijnen? Waarom geeft Brussel geen hom of kuit?
Ik werd trouwens ook niet vrolijk van het A2-arrest uit Straatsburg. Gaat die onze Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) onderuit schoffelen? Laat Brussel ons niet nog verder van huis brengen.
Wij, politici, schreeuwen vaak het hardst als we zelf niet aan het stuur zitten. Opeenvolgende Natura 2000-ministers hebben allerlei politieke kleuren gehad. Het Natura 2000-beleid is echter nauwelijks veranderd. Een slechte zaak. Ik maak nu werk van amendering van de nieuwe Natuurwet. Pak jij samen met ons de Europese handschoen op? Succes.
Hartelijke groet, Elbert Dijkgraaf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer