Aardwarmte-aardbeien wereldprimeur

IJsselmuiden - Duurzame aardbeien die met aardwarmte zijn geteeld. Die wereldprimeur hebben Richard en Annet Kalter. Zaterdag plukken ze op hun bedrijf in IJsselmuiden de eerste aardwarmteaardbeien.

Jacomien Voorhorst‘Ik heb op Google gekeken maar kan nergens ontdekken dat er elders op de wereld aardbeien met aardwarmte worden geteeld’, zegt Richard Kalter. Samen met zijn vrouw Annet heeft hij een aardbeienbedrijf in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Ze telen aardbeien van half maart tot half januari, dus bijna het jaar rond.
Vorig jaar verhuisden ze met hun bedrijf naar een nieuwe kas en boerderijwinkel, een klein stukje verderop in de Koekoekspolder. Deze vestigingsplek maakte het mogelijk om het bedrijf aan te sluiten op de aardwarmtebron, die sinds 2012 drie tuinbouwbedrijven van warmte voorziet. Het gaat om twee komkommerbedrijven en een tomatenbedrijf. Sinds december is het aardbeienbedrijf van Kalter aangesloten op de warmwaterbron. Tegelijkertijd kreeg ook het biologisch groentezadenbedrijf LUMA van Jordie Schreurs een aansluiting.
Het water uit de aardwarmtebron is ruim 70 graden Celsius en gaat eerst door de kassen van de komkommer-en tomatentelers. Daar wordt het teruggekoeld tot 40 graden voordat het naar de aardbeienkas van Kalter gaat. Die koelt terug tot 25 graden. LUMA-zaden gebruikt dat water om de kas vorstvrij te houden. Het water gaat uiteindelijk bij 17 graden terug in de put.
Kalter maakt sinds 19 december gebruik van de bron en heeft sindsdien geen gas meer gebruikt. ‘Vanaf 19 december hebben Schreurs en ik al 200.000 kuub gas bespaard. Dat is een prettig gevoel in een tijd waarin het boren naar gas ter discussie staat.’
De aardbeienteler verwacht alleen bij calamiteiten en bij ‘elfstedentochtweer’ nog gebruik van de ketel te hoeven maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer