'Iedereen gebaat bij gezonde veehouderij'

De humane en dierlijke gezondheidszorg kunnen veel van elkaar leren. 'Bijvoorbeeld in de aanpak van resistente bacteriën.'

%27Iedereen+gebaat+bij+gezonde+veehouderij%27
© Immuno Valley

Dat zegt Arno Vermeulen, directeur van Immuno Valley. Hij is betrokken bij de organisatie van het derde International One Health Congress dat aankomende week in Amsterdam wordt gehouden.

Voedselketen

Circa 800 tot 900 mensen uit meer dan zeventig landen praten op het congres over One Health.
Dit concept is erop gebaseerd dat de gezondheid van mens en dier met elkaar verbonden is. Er is onderling contact, bijvoorbeeld via de voedselketen of fysiek contact.

Ziektes voorkomen

'Zeker naarmate de leefomgeving van dieren kleiner wordt, zal het contact intensiever zijn. Hierdoor is het gemakkelijker voor ziekteverwekkers om over te springen van dier naar mens en omgekeerd', aldus Vermeulen. One Health richt zich op samenwerking tussen dierenartsen, huisartsen, bedrijfsleven, gezondheidsprofessionals en wetenschappers om dit soort ziekten te voorkomen.

Q-koorts

Volgens Vermeulen is de Q-koorts aanpak een goed voorbeeld van One Health. 'Uiteindelijk bleek vaccinatie van geiten afdoende om de verspreiding van Q-koorts te beteugelen en tevens de schade aan de geitenhouderij te minimaliseren.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer