Hoge+mineralengift+bron+ziekteproblemen+koe
Nieuws
© weidegang

Hoge mineralengift bron ziekteproblemen koe

Niet alleen te lage, maar ook te hoge mineralengiften kunnen bij melkvee ziekteproblemen veroorzaken, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het is belangrijk het rantsoen door te rekenen om gericht mineralen aan te vullen.

Tot die conclusie komt de GD na beoordeling van een melkveebedrijf. Dat had al enkele jaren weerstandsproblemen als onverklaarbare koorts, productiedaling, oplopend medicijngebruik en verhoogde afvoer en een gedaalde melkproductie.

Nadat infectieziekten waren uitgesloten, zijn enkele koeien voor pathologisch onderzoek aangeboden aan de GD. Er werden verhoogde gehaltes aan mineralen, vooral koper, aangetoond in de lever.

Leverschade

Via bloedonderzoek werd bloedarmoede en leverschade aangetoond. Toen bij analyse van het rantsoen bleek dat de mineralenvoorziening twee tot tweeënhalf keer boven de CVB-norm was, is aanvullend onderzoek op leverbiopten en bloed gedaan.

Bij twee koeien werden toxische koperwaardes aangetoond en uit bloedonderzoek kwamen verhoogde seleniumgehaltes. Na normaliseren van de mineraalgift is het aantal zieke koeien afgenomen en de productie gestegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer