Avebe rondt campagne af

De aardappelverwerking bij Avebe voor dit seizoen is afgelopen. De zetmeelfabrikant is tevreden over het verwerkte volume en de kwaliteit is bovengemiddeld.

Avebe+rondt+campagne+af
© Jan Anninga

De laatste zetmeelaardappelen van campagne 2014-2015 zijn deze week afgeleverd bij de fabriek in Ter Apelkanaal. Op de locatie in Gasselternijveen zijn vorige week al de laatste aardappelen verwerkt.

Avebe meldt dat de kwaliteit van de aardappelen beter was dan vorig jaar. Het zetmeelgehalte bedraagt gemiddeld 20,3 procent en is hoger dan het meerjarig gemiddeld. Het tarracijfer komt op 6 procent.

Leverruimte benut

Avebe noemt het verwerkte volume goed. In een reactie zegt de coöperatie dat de aangesloten leden grotendeels hun leverruimte hebben benut. De campagne startte in augustus en is volgens planning verlopen.

Kenmerkend voor de teelt van zetmeelaardappelen in 2014 zijn de grote opbrengstverschillen per regio. Veel telers hebben volgens Avebe een bovengemiddelde zetmeelopbrengst per hectare gerealiseerd.

Soms misoogst

In een deel van het teeltgebied, vooral Zuidoost-Drenthe, hadden telers in het voorjaar te kampen met veel neerslag. Dat heeft in die gebieden geleid tot lagere opbrengsten of soms zelfs een volledige misoogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer