Zorg voor een levenstestament zolang je het zelf nog kunt

Met een levenstestament kun je zelf regelen hoe je zaken worden geregeld als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Door het geven van een volmacht kan een gevolmachtigde blijven handelen zoals je dat zelf zou willen.

Een zelfde praktijkvoorbeeld is er van het kind dat aangeeft graag alle zaken voor moeder te willen regelen aangezien moeder is opgenomen in een verzorgingsinstelling en het allemaal niet meer zelf kan regelen of zelfs bevatten.
In beide gevallen is de betrokkene niet (meer) in staat de benodigde akte/stukken zelf te tekenen.

Wettelijke bewindregeling

Voor dit soort situaties is in de wet geregeld dat een bewindvoerder kan worden benoemd door de kantonrechter. Daar is een medische verklaring voor nodig waaruit blijkt dat de betreffende persoon de eigen zaken niet meer zelf behoorlijk kan regelen. Een dergelijke verklaring kan lastig zijn voor een arts om af te geven en kan bovendien indrukwekkend zijn voor de partner en de kinderen. Het onvermogen staat vanaf dat moment vast.
Zodra het vermogen onder bewind gesteld is, kijkt de kantonrechter mee met de bewindvoerder. Naast een opgave van het vermogen zal aan de kantonrechter jaarlijks rekening en verantwoording over inkomsten en uitgaven moeten worden afgelegd. De kantonrechter zal toestemming moeten geven voor de verkoop van de woning en het doen van bijvoorbeeld schenkingen.
In de praktijk gebeurt het steeds vaker dat door partners aan elkaar en/of aan een of meer van hun kinderen een volmacht wordt gegeven in een levenstestament.
Door het geven van deze volmacht kan de gevolmachtigde blijven handelen indien de volmachtgever dat op enig moment om wat voor reden dan ook niet meer zelf kan. Voorbeelden zijn dementie, coma of langdurige afwezigheid. Maar ook als volmachtgever bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland vertrekt of als er een (zware) operatie moet worden ondergaan, is het verstandig om de zaken te kunnen laten waarnemen door iemand anders.

Op maat gemaakt

Een levenstestament is dan ook een kwestie van vertrouwen. Met een levenstestament kan de gevolmachtigde handelen namens de volmachtgever in iedere in het levenstestament omschreven situatie. Het is ook mogelijk bepaalde handelingen te beperken of zelfs uit te sluiten. Het levenstestament kan dus helemaal op maat gemaakt worden en is altijd aan te passen of te herroepen.
Er kan zowel een volmacht voor vermogensrechtelijke aangelegenheden worden opgenomen, als een volmacht voor medische beslissingen. Bijvoorbeeld op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en/of begeleiding. Het is dus van belang tijdig na te denken over welk nut het levenstestament voor u zou kunnen hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer