Ot en Sien gaan verder op zoek naar duurzaamheid

Duurzaamheid is een term die niet alleen de afgelopen jaren vaak viel bij de Zuid-Hollandse Statenleden als het over land- en tuinbouw ging. Ook de komende periode nemen ze - naar eigen zeggen - het ‘containerbegrip’ ongetwijfeld geregeld in de mond.

Mike SchellartDat werd dinsdag duidelijk tijdens het verkiezingsdebat dat LTO Noord Zuid-Holland in Berkel hield met negen kandidaat-Statenleden met land- en tuinbouw in hun portefeuille.
Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland beet het spits af. Hij werd herinnerd aan zijn opmerking vorige week in Nieuwe Oogst dat het ‘Ot en Sien-beeld’ heerst in de Staten. Verhorst lichtte toe dat de aanwezige boeren niet met paard en wagen naar het debat zijn getogen. En de huidige land- en tuinbouw bestaat uit moderne bedrijven, geleid door professionele ondernemers die veel verder zijn in hun ontwikkeling dan de politici beseffen. Over duurzaamheid gesproken.
Vervolgens konden de kandidaten los, waarbij bijna iedereen wel over duurzaamheid repte. Pas halverwege het debat constateerden de politici dat zij ieder een andere invulling geven aan het containerbegrip. En dat daar eerst maar eens debat over moet plaatsvinden. Dat leidde tot hilariteit in de zaal. Want, waar hebben Ot en Sien het nou over?
Voor Carla van Vliegen (Partij voor de Dieren) zijn dat kleine boerderijtjes. Laurine Bonnewits (VVD) wil dat ondernemers ruimte krijgen om hun bedrijven te ontwikkelen. Huri Sahin (GroenLinks) noemt de koe in de wei. Een inkopper voor de provincie om ‘duurzaamheid’ te verankeren in het beleid. Dik 90 procent van de koeien in het westen wordt geweid.
Ellen Verkoelen (CDA) vindt de warmterotonde (uitwisseling van warmte tussen kassen en woningen) een vorm van duurzaamheid. Daarom pleit ze ook voor herstructurering van glastuinbouwgebieden.
Han Weber, die opgaat voor nog eens vier jaar als gedeputeerde, had als lijstduwer van D66 het meest ingrijpende idee. Namelijk, bovenwettelijke duurzaamheidseisen stellen voor de hele sector. Oftewel het model dat Brabant, Gelderland en Groningen hanteren. Weber wil zo koplopers ‘belonen’, ‘innovatie stimuleren’ en in ruil extra ruimte geven.
De zaal reageerde hier wat lauw op. Ondertussen ligt er bij de Staten wel een rapport van Arcadis waarin dit idee expliciet wordt genoemd: duurzaamheid in ruil voor grote bouwblokken. Weber kreeg hiervoor al de handen van de Staten op elkaar tijdens de laatste commissievergadering voor de verkiezingen.
Grote vraag is of dit idee juridisch houdbaar is. De Raad van State schoot onlangs het Brabantse model af, waardoor ook Zuid-Holland geen bovenwettelijke eisen kan stellen. Staatssecretaris Dijksma (EZ) wil de wet repareren.
Zo blijft ‘duurzaamheid’ het item in het provinciehuis, welke coalitie er ook komt. Alleen moeten ze het onderling nog eens worden over de betekenis van het containerbegrip.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer