Geen vergunning weiden

Veehouders bij Natura 2000-gebieden moeten hun vee kunnen blijven weiden. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakt dat mogelijk door een wetsaanpassing.

Een recente uitspraak van de Raad van State geeft aan dat melkveehouders mogelijk een vergunning moeten aanvragen voor weiden en bemesten van percelen bij Natura 2000-gebieden. Het beweiden of bemesten zou negatieve gevolgen voor de natuur kunnen hebben.
Dijksma vindt dat te ver gaan. In overleg met de provincies heeft zij besloten een tijdelijke, op termijn vaste, bepaling in de Natuurbeschermingswet op te nemen. Door die bepaling hoeven boeren geen vergunning aan te vragen voor weiden van vee of aanwenden van meststoffen.
Dijksma wil hiermee voorkomen dat boeren koeien binnen moeten houden. Ook wil zij onzekerheid onder melkveehouders voorkomen.
Bij de gebiedsanalyses van het ontwerpprogramma aanpak stikstof 2015-2021 is trouwens wel rekening gehouden met de stikstofdepositie als gevolg van bestaande beweiding en bemesting, dat maakt een verbod ook overbodig
Veehouders zijn bezorgd dat zij met handhavingsverzoeken van milieuorganisaties te maken krijgen. Die kunnen op basis van de uitspraak van de Raad van State hun recht proberen te halen waardoor boeren hun vee niet meer kunnen weiden. Door de aanvullende bepaling is dat niet meer mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer