‘Diervriendelijkheid wroetstal pre’

Het diervriendelijke karakter en het gebruik van zaagsel zijn voor Laurens Stevelink uit Saasveld belangrijke pluspunten van de wroetstal. Vandaag toont hij zijn nieuwe varkensstal tijdens een open dag.

Ilona LesscherStevelink was een van de deelnemers aan Het Nieuwe Veehouden. Bij dit project werden veehouders geholpen bij het realiseren van plannen. In het plan dat Stevelink in 2012 presenteerde, maakte zijn vleesvarkensstal plaats voor een wroetstal. Daarbij liggen de dieren in een strooiselbed en krijgen ze 25 procent meer ruimte.
‘Het Nieuwe Veehouden heeft mij vooral geholpen procesmatig te denken’, zegt Stevelink, die jongveeopfok en vleesvarkens combineert met een baan buitenshuis.

1.440 varkens

De ondernemer hield 600 vleesvarkens in twee stallen. Vorig jaar april begon hij met de afbraak van de kleinste van de twee stallen, waarna in oktober een start werd gemaakt met het grondwerk van de nieuwe stal voor 1.440 vleesvarkens.
De eerste afdeling met 240 biggen is vorige week opgelegd. De tweede afdeling volgt veertien dagen later.
De eerste biggen liggen in de zichtruimte, die ook is gerealiseerd. ‘Laten zien waarmee we bezig zijn en waar vlees vandaan komt; daar is behoefte aan’, weet Stevelink.
De periode tussen Het Nieuwe Veehouden en de realisatie van de stal hebben de varkenshouder gesterkt in de gedachte dat werken vanuit een concept meerwaarde biedt. ‘Nu komt het erop aan om het waar te maken en de investering terug te verdienen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer