De Marke wil leveren aan gasnet

Proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo heeft sinds december een gasopwerkingsinstallatie van Bio-up. Hiermee wil ze groen gas leveren aan het aardgasnet.

René LuijmesDe Bio-up van CCS is een kleinschalige gasopwerkingsinstallatie, die mogelijk op boerderijschaal biogas kan opwaarderen naar groen gas. De Marke kan met het systeem biogas opwaarderen naar groen gas van aardgaskwaliteit.
Netbeheerder Liander plaatste het invoerstation. Volgens bedrijfsleider Zwier van der Vegte van De Marke zijn de eerste testen met de gaswasser goed verlopen. ‘Het ziet ernaar uit dat we binnenkort groen gas van aardgaskwaliteit kunnen invoegen in het lagedrukgasnet.’
Biogas bestaat voornamelijk uit methaan, CO2, zwavel en water. Voor levering aan het gasnet moeten CO2, zwavel en water zijn verwijderd.
‘De geteste installatie is in staat om CO2 en zwavel in het biogas tegelijk en onder lage druk af te vangen via een wasvloeistof’, vertelt Van der Vegte. ‘De wasvloeistof is te hergebruiken. Hierdoor liggen de gebruikerskosten waarschijnlijk lager dan bij de bestaande technieken.’
De gaswasser moet ervoor zorgen dat biogas beter is te vermarkten. Biogas wordt vaak gebruikt om met een WKK-installatie elektriciteit te produceren. Het rendement is laag omdat de vrijkomende warmte vaak niet te gebruiken is.
Om biogas op te waarderen tot groen gas, zijn extra investeringen nodig. Volgens CCS is bij een mi-crovergister en een productie van 4.000 tot 5.000 ton mest per jaar een gasopwerkingsinstallatie rendabel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer