‘Asbestprobleem is onderschat’

Bij het saneren van asbestdaken in de land- en tuinbouw is een hoger tempo nodig. ‘Het gevoel van urgentie is blijkbaar onvoldoende’, zegt Siem Jan Schenk, LTO-portefeuillehouder Omgevingsbeleid.

Schenk reageert op de mededeling dat vanaf 2024 een wettelijk verbod geldt op asbestdaken. Eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking moeten deze voor 2024 verwijderen. Ruim driekwart van de asbestdaken is te vinden in de agrarische sector.
Daar kwam deze week het bericht overheen dat van oudere asbestdaken zonder goot vaak vezels afspoelen. Uit onderzoek in Overijssel en in Gelderland blijkt dat de omringende bodem daardoor ernstig verontreinigd wordt. In 45 procent van de gevallen levert dat direct gevaar voor de volksgezondheid op.
‘Dus de gezondheid van mensen op het bedrijf is ook in het geding’, stelt Schenk vast. Hij vergelijkt het met een sluipmoordenaar. ‘Je merkt het niet. Maar er is wel degelijk risico voor de gezondheid van gezinsleden en medewerkers.’

Een miljard euro

Volgens schattingen ligt driekwart van de asbestdaken op agrarische bedrijven. In amper negen jaar moet in de land- en tuinbouw nog 95 tot 100 miljoen vierkante meter asbest gesaneerd worden. De kosten worden geraamd op een miljard euro.
‘Als je de cijfers tot je laat doordringen, slaat de schrik je om het hart’, reageert Schenk. Het ruimen van het asbest is de verantwoordelijkheid van de ondernemers. ‘Maar om de noodzakelijke versnelling te bereiken, moeten ook andere partijen in beweging komen.’
Het opruimen kan volgens LTO eenvoudiger en tegen lagere kosten wanneer asbestplaten in hun geheel kunnen worden losgemaakt en afgevoerd. Schenk hoopt dat dit goed doordringt bij provincies en gemeenten, want bij de sanering hebben deze overheden een belangrijke rol.
Schenk stelt vast dat de bestaande subsidieregelingen voor asbestsanering vooralsnog weinig zoden aan de dijk zetten. De provinciale regelingen worden maar deels benut, terwijl de kans groot is dat ze per 15 september vervallen.
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu kondigde deze week een subsidie aan per 1 januari 2016, maar die is niet alleen voor de agrarische sector bestemd.
‘Tegelijk gaan de stortkosten voor asbest stap voor stap omhoog. Van provincies en rijksoverheid verwachten wij duidelijke stappen om de aanpak op onze bedrijven te bevorderen. Het stimuleringskader kan en moet beter. Een jaartal noemen is mooi, maar de weg daar naar toe moet veel duidelijker in beeld komen’, vindt Schenk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer