Steun voor opslag varkensvlees

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag besloten de private opslag voor varkensvlees mogelijk te maken. De Nederlandse varkenssector is daar blij mee, maar vindt dat de regeling te weinig marktgericht is.

Arno de SnooDe opslagregeling wordt ingesteld voor drie en vijf maanden en geldt alleen voor varkensvlees. De vette delen horen daar niet bij.
De Nederlandse en Europese varkenssector hadden juist gevraagd om ook de kwalitatief mindere delen op te kunnen slaan. Deze zijn minder gemakkelijk kwijt te raken.
‘Dat zijn juist de delen die naar Rusland werden geëxporteerd en die kunnen we op de Europese markt moeilijk kwijt’, zegt voorzitter Eric Douma van Platform Varkensvleesketen, het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi.
De belangenorganisaties van varkenshouders en de vleesindustrie hadden om een breder pakket aan steunmaatregelen gevraagd. Maar de regeling lijkt zich vooralsnog te beperken tot private opslag.

Stimulering export

Eerder pleitten LTO Nederland, NVV en de Belgische Boerenbond voor particuliere opslag in combinatie met lichter slachten en stimulering van export van varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie.
Volgens de regeling kan het vlees niet tussentijds uit de opslag worden genomen. ‘Als we nu een goede order krijgen, kunnen we het vlees dat in de opslag zit niet gebruiken’, zegt Douma. ‘Die flexibiliteit om vlees eerder op de markt te brengen als dit aansluit op de marktvraag, had in de regeling moeten worden opgenomen.’

Contraproductief

De platformvoorzitter stelt dat er bij opslag van vlees altijd een strategisch plan moet zijn. ‘De prijzen krabbelen voorzichtig weer wat op. Als over een paar maanden ineens varkensvlees vanuit de opslag op de markt komt, kan dat de prijsvorming negatief beïnvloeden. Dan werkt de opslagregeling contraproductief.’
Het Platform Varkensvleesketen heeft deze inzet ook gecommuniceerd naar de betrokken partijen in Brussel.
Volgens EU-landbouwcommissaris Phil Hogan is private opslag de meest effectieve manier om de slechte situatie op de varkensvleesmarkt het hoofd te bieden. ‘Door de maatregel zal er vlees van de markt verdwijnen. Daarmee wordt de markt stabieler en vergroten we de kans dat de recent ingezette prijsstijging doorzet.’
Naar verwachting gaat de regeling volgende week open. De details moeten nog worden uitgewerkt.
De Europese varkensprijs ligt nog steeds 20 procent onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer