LTO: check je onttrekkingen

Overijssel - Agrarische bedrijven in Overijssel die tot op 200 meter van een Natura 2000-gebied grondwater onttrekken, doen er verstandig aan om bij het waterschap te checken of die de bron ook daadwerkelijk heeft geregistreerd.

Joost de la CourtDeze oproep doet LTO Noord Overijssel nu de zestien beheerplannen voor Natura-gebieden in die provincie ter inzage liggen, tot en met 23 maart. De organisatie heeft met provincie Overijssel afgesproken dat gemelde bronnen in die zone worden gezien als bestaand gebruik en dus vergunningvrij zijn.
‘Wij adviseren ondernemers om op safe te spelen’, zegt beleidsadviseur Tjerk Elzinga. ‘Is een bron niet geregistreerd, dan kunnen ze het beste alsnog een zienswijze indienen bij de provincie, waarin ze hun grondwateronttrekking melden.’
De melding bij het waterschap is een bestaande regel, die is vastgelegd in de keur van het waterschap. LTO Noord signaleert echter dat met name in het werkgebied van waterschap Vechtstromen het aantal registraties relatief gering is.
Het gaat om meldingplichtige putten voor beregening en voor veedrenking in de stal. Dompelpompen voor weidedrenking vallen buiten de vergunningplicht. Ook grondwateronttrekkingen buiten een zone van 300 meter van het Natura 2000-gebied zijn vergunningvrij, evenals de eventuele nieuwe onttrekkingen daar.
Voor de onttrekkingen tussen 200 en 300 meter komt de provincie met een voorstel om die alsnog in kaart te brengen. Voor deze onttrekkingen hoeven ondernemers geen zienswijze in te dienen om ze aangemerkt te krijgen als bestaand gebruik.

Afstandseisen

Hetzelfde gaat ook op voor mogelijke lichtuitstoot uit stallen. Sommige beschermde habitatsoorten zijn gevoelig voor licht. Als een stal licht uitstoot, gelden er afstandseisen tussen de stal en de plek waar die habitatsoort zich bevindt. In die beheerplannen waar deze soorten voorkomen heeft de provincie een overzicht opgenomen van alle stallen in die zone die licht uitstoten.
Elzinga: ‘Voor zover wij kunnen zien, zijn al deze stallen op groen gezet. Die zijn vergunningvrij. Maar het kan zijn dat er stallen ontbreken of dat de omschrijving niet juist is. Wij wijzen daar in onze zienswijze op. Het is belangrijk dat individuele ondernemers het beheerplan hierop controleren.’
Het gaat om de volgende beheerplannen: Boetelerveld, Buurserzand/Haaksbergerveen, Dinkelland, Landgoederen Oldenzaal, Olde Maten/Veerslootlanden, Springendal/Dal van de Mosbeek, Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht en Vecht/Beneden Regge.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer