Groot Salland gaat automatisch peilen

Waterschap Groot Salland gaat grondwaterstand automatisch meten. Het bespaart tijd, is efficiënter, goedkoper en geeft meer informatie.

Groot+Salland+gaat+automatisch+peilen
© Waterschap Groot Salland

De zogeheten divers worden neergelaten tot in het grondwater op plekken waar normaliter ook handmatig wordt gepeild. De laatste meting is gistermiddag gedaan door dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman.

De divers meten elke dag de grondwaterstand met een zelf te bepalen interval. Ze worden vervolgens eens per drie of vier maanden afgelezen.

Meer waarnemingen

Eerder was er sprake van twee waarnemingen per maand. Nu kunnen er, afhankelijk van het onderzoeksdoel, dagelijks 1 tot wel 48 waarnemingen per peilbuis worden gedaan.

Voor het handmatig meten waren er tien medewerkers nodig; bij automatisch meten slechts één medewerker.

Grondwater

Voor de landbouw is grondwater een belangrijk element. Ook voor beheer van natuurgebieden is kennis van het grondwater van groot belang. Hoe meer gegevens hoe beter.

Het kleinste instrument ter wereld voor automatische meting en registratie van grondwaterniveaus wordt gebruikt. Het apparaatje is slechts 90 millimeter lang en kan 24.000 waarnemingen opslaan. Ieder uur een waarneming is geen probleem meer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer