Studie stikstofdepositie

Er komt een haalbaarheidsstudie hoe de stikstofdepositie op Schiermonnikoog kan worden verminderd. Provinciale Staten van Fryslân namen hierover woensdag een motie van CDA en VVD aan.

De zeven melkveehouders op het Waddeneiland willen samen met partijen als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeente Schiermonnikoog en provincie Fryslân bekijken of zij uit de voeten kunnen met het businessmodel voor biodiversiteit in de melkveehouderij. Het Louis Bolk Instituut stelde vorig jaar een kader op voor dit model samen met Royal FrieslandCampina, Rabobank en het Wereld Natuur Fonds.
De melkveehouders zijn al enkele jaren bezig met maatregelen om op een meer duurzame wijze te boeren via een ammoniakreductieplan. Uit rekenmodellen blijkt dat de melkveebedrijven een stikstofdepositie op het beschermde duinlandschap van 900 tot 2.000 mol per hectare per jaar veroorzaken. Dat is afhankelijk van de plek.

Goed inkomen

Volgens het CDA lijkt het biodiversiteitsplan een goed uitgangspunt te zijn voor een vermindering van de stikstofdepositie, structurele verbetering van de biodiversiteit op Schiermonnikoog en het leveren van een goed inkomen voor de boeren.
De verwachting is dat de uitkomsten van de studie ook gebruikt kunnen worden voor andere Waddeneilanden, stelt het CDA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer