Mans is blij met Het Nieuwe Telen

Kees en Marius Mans uit Brakel waren de eerste gerberatelers die op grote schaal durfden te investeren in installaties voor ‘Het Nieuwe Telen’. Het levert al een energiebesparing op van zo’n van 15 procent. ‘Het kostte erg veel aandacht, maar dat is het wel waard.’

Mans+is+blij+met+Het+Nieuwe+Telen
© Nieuwe Oogst

Koen van WijkBij de nieuwbouw van 3,2 hectare wilden de broers ook innoveren. ‘Je bouwt voor minimaal twintig jaar, daarom wilden we ook een forse technische stap vooruit zetten. Anders loop je weer snel achter.’
De ondernemers kwamen toen uit bij Het Nieuwe Telen. Er liep al drie jaar een onderzoek naar dit systeem bij Wageningen UR en het Improvement Centre in Bleiswijk. Met veelbelovende resultaten, maar er was geen gerberateler die het op zijn eigen bedrijf breed wilde toepassen.
Het Nieuwe Telen draait om een gelijkmatiger kasklimaat voor een betere plantconditie en om energiebesparing. Dat wordt bereikt door de inzet van luchtbehandelingskasten die kaslucht van bovenuit de kas afzuigen en onder het gewas inblazen via luchtslurven tussen de plantenbedden.
Daarbij is er de mogelijkheid om buitenlucht bij te mengen en op de juiste temperatuur te brengen om de lucht nog droger te maken. In deze ontvochtingsinstallatie zit de grootste investering. Ook wordt bij Het Nieuwe Telen het dubbele schermdoek in de kas anders en intensiever gebruikt.

Vochtophoping

‘In het dichte gerberagewas is vochtophoping een probleem, waarbij botrytis snel de kans de krijgt. Dit voorkomen we nu door droge lucht tussen de planten te blazen. Daardoor is nauwelijks botrytisbestrijding nodig’, legt Mans uit.
‘Wij vertrouwden in het systeem en we hebben geen spijt van onze keuze’, vertelt de teler. Hij zou het collega’s zelfs adviseren.
Zeker in het eerste jaar waren er nog de nodige problemen, doordat de geleverde installatie niet helemaal aan de voorschriften voldeed. In het tweede jaar werd de installatie aangepast, waardoor de positieve effecten van Het Nieuwe Telen beter uit de verf kwamen. ‘Bovendien heeft een automatiseringsbedrijf een nieuw software systeem ontwikkeld, zodat de installatie beter is te bedienen.’
Bij Wageningen UR Glastuinbouw werd de proef met Het Nieuwe Telen in gerbera een besparing van 30 procent behaald, maar zover is de praktijk nog niet.
Mans: ‘Wij geloven dat 25 procent haalbaar is. Na de optimalisatieslag komt dat al in beeld.’ In de gerberateelt is een verbruik van 54 kuub gas per meter gangbaar, inclusief de elektriciteitsopwekking voor belichting. De besparing hangt af van de gasprijs; omdat die verschilt is de terugverdientijd niet vooraf vast te stellen.
Op termijn verwacht Mans een lichte productiestijging. ‘Nu al zijn onze gerbera’s in kwaliteit aanmerkelijk verbeterd. Dat merken we aan de respons uit onze afzetkanalen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer