Kiezen voor modernisering

Fragiel en broos, deze kwalificaties hoor je vaak als het gaat over het herstel van de Nederlandse economie. De zeer beperkte groei die vorig jaar werd becijferd, was volgens het CBS vooral te danken aan de export en in wat mindere mate aan de investeringen.
Onze economie en deze winter hebben één ding gemeen: het blijft kwakkelen. Alleen, aan de economie valt wél wat te doen. Het is nog steeds alle hens aan dek, ook voor de land- en tuinbouw. Terecht investeert het kabinet stevig in exportbevordering.
Bijna anderhalf jaar geleden sloten de ondernemersorganisaties (waaronder LTO Nederland), vakbonden en kabinet een sociaal akkoord. Doelen ervan staan nog recht overeind: zoveel mogelijk mensen aan het werk, dynamische arbeidscontracten en meer perspectief voor tijdelijke medewerkers.
Wat dat akkoord betreft stel ik vast dat het kabinet een dynamische uitvoering ervan niet stimuleert, maar eerder afremt. Zo dreigde minister Asscher (SZW) de transitie- of ontslagvergoeding van werk naar ander werk ook voor tijdelijke werknemers met terugwerkende kracht te berekenen. Gelukkig brengt onze lobby, die door de Kamer goed is opgepakt, hem op andere gedachten.
Innovatie is ondernemers in de land- en tuinbouw niet vreemd. De LTO-organisaties staan voor goed werkgeverschap. Daarbij past een personeelsbeleid op een gemoderniseerde leest geschoeid, mét behoud van tijdelijke arbeid.
De oproep aan het kabinet is helder: maak de Europese arbeidsmarkt eerlijker en evenwichtiger. Ondernemers steken hun hun nek uit, dat mag ook worden verwacht van het kabinet. De arbeidsverhoudingen veranderen snel. Kies daarom niet voor restauratie, maar voor modernisering.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer