Winst Cosun daalt 43 procent

Het nettoresultaat voor coöperatie Cosun komt voor het boekjaar 2014 uit op 79 miljoen euro. Dat is 43 procent minder dan vorig jaar.

Winst+Cosun+daalt+43+procent
© Nieuwe Oogst

De winstdaling is vooral toe te schrijven aan de lagere omzet van de suikeractiviteiten. Belangrijkste oorzaak daarvan is de matige prijsvorming op de suikermarkt.

Overigens wordt de lagere suikeromzet gecompenseerd door de andere activiteiten die vallen onder Cosun. Volgens vicevoorzitter Gerard van Tilburg van de Raad van Beheer is dit een bewijs van de veerkracht van de coöperatie.

Veelzijdige portfolio

'Door onze veelzijdige portfolio hebben we een stevige financiële basis. Het geeft ons een buffer voor resultaatfluctuaties in de verschillende activiteiten', vertelde Van Tilburg gisteren tijdens de perspresentatie van de bietenprijzen bij Cosun in Breda.

De totale omzet van Cosun nam af van 2,17 miljard euro tot ruim 2,11 miljard euro. Met name aardappelverwerker Aviko heeft een goed jaar achter de rug met lage grondstofkosten en een groeiende afzet.

Omzetgroei Sensus

Ook Sensus realiseerde een omzetgroei met name in de Verenigde Staten. Wel waren de grondstofkosten door de duurdere contracten voor cichorei wat hoger. Fruitverwerker SVZ groeide in volume, maar de omzet daalde wel door de lagere fruitprijzen.

Bij Duynie tot slot steeg de afzet onder meer door de acquisitie van een voerfabrikant in het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer