Capaciteit suikerfabrieken naar 28.000 ton

Cosun stelt zich ten doel om per 2017 de capaciteit van de twee Nederlandse suikerfabrieken van Suiker Unie uit te breiden tot de verwerking van 28.000 ton bieten per dag.

Capaciteit+suikerfabrieken+naar+28%2E000+ton
© Nieuwe Oogst

Tijdens de vorige bietencampagne kwam de gemiddelde verwerking per dag uit op zo'n 24.000 ton uit bij de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten..

Behalve in deze locaties investeert Cosun de komende jaren in de capaciteit van de suikerfabriek in het Duitse Anklam. Daar moet de dagelijkse verwerking de komende drie jaar toenemen van 11.000 ton tot 15.000 ton.

120 miljoen euro

Bij de presentatie donderdag van de bietenprijzen in Breda vertelde directievoorzitter Robert Smith dat Cosun voor investeringen de komende jaren 120 miljoen euro beschikbaar stelt. Het investeringsniveau ligt daarmee 120 tot 150 procent boven de jaarlijkse afschrijvingen.

Een groot deel van het investeringsbudget gaat naar de suikerfabrieken. 'Onze verwerking is in Europa al zeer competitief en dat willen we zo houden', aldus Smith. 'We investeren vooral in de innamecapaciteit, zodat we in de voorfabriek meer suikerbieten kunnen verwerken.'

90.000 hectare

Vanaf 2017 verwacht Suiker Unie dat het areaal suikerbieten toeneemt tot 90.000 hectare. De bieten die hiervan afkomstig zijn, moeten worden verwerkt in een campagne die niet langer is dan 135 dagen.

Het belangrijke investeringsproject dat Cosun gaat opstarten, betreft de bouw van nieuwe diffusietorens op de verwerkingslocaties. Verder krijgt Dinteloord er in elk geval een derde opslagtank voor diksap bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer