Onderzoek naar Grebbedijk Deltadijk

Waterschap Vallei en Veluwe doet samen met de provincies Utrecht en Gelderland en gemeente Wageningen onderzoek naar de kansen die er zijn als de Grebbedijk wordt verbeterd.

Onderzoek+naar+Grebbedijk+Deltadijk
© NVT

In 2017 wordt in een Deltawet vastgelegd dat de dijk de hoogste sterktenorm krijgt, namelijk dat er ieder jaar maar een kans van 1 op de 100.000 mag zijn dat hij doorbreekt.

De Grebbedijk

De Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen is 5,5 kilometer lang. Hij beschermt de gehele Gelderse Vallei, een gebied tot voorbij Amersfoort. Door een dijkdoorbraak zou in delen van Veenendaal ruim drie meter water komen te staan en zouden 250.000 mensen getroffen worden.

Schade

De totale directe en indirecte economische schade zou 30 miljard euro zijn. Op dit moment voldoet de dijk aan de gestelde normen.

Als er nieuwe normen gaan gelden, moet de dijk echter verstevigd worden. Veel aandacht is er voor piping. Bij piping voeren waterstromen onder de dijk zand mee, waardoor de dijk van onderaf wordt uitgehold.

Werkzaamheden na 2017

Na 2017 wordt duidelijk welke werkzaamheden aan de dijk moeten gebeuren. Vooruitlopend daarop inventariseren de vier partners welke wensen en belangen er leven bij de aanpak van de Grebbedijk

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer