Friese lening voor muizenschade

Provincie Fryslân komt met een lening voor boeren met muizenschade. Dat maakte gedeputeerde Johannes Kramer vanmorgen op het provinciehuis in Leeuwarden bekend.

Friese+lening+voor+muizenschade
© NVT

De mogelijkheid voor financiële ondersteuning betreft een laagrentende of renteloze lening met een maximum van 75.000 euro en een looptijd van vijf jaar. Of een lening van maximaal 37.500 euro met een looptijd van tien jaar.

Langlopende lening

Daarnaast kijkt de provincie naar een andere optie. Deze is nog onzeker omdat de Europese Commissie hiervoor toestemming moet geven. Het betreft een langlopende regeling tegen 3,5 procent rente, die in 25 jaar moet worden afgelost.

Tien jaar hiervan is aflossingvrij. Bij deze kredietmogelijkheid kan maximaal 80 procent van de schade worden vergoed.

'Deze lening heeft een hogere rente dan bij banken, maar banken werken veelal niet met een aflossingsvrije periode', aldus Kramer.

Reguliere bank

Boeren die voor de leningen in aanmerking komen, zijn ondernemers die niet meer via de reguliere kanalen als de bank kunnen lenen, gaf Kramer aan. ‘Door de muizenschade moet geen enkele boer verzuipen. Er zijn geen andere mogelijkheden voor schadevergoeding uit fondsen, zoals het Faunafonds.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer