Boeren Walcheren: pas watersysteem aan

Het watersysteem in delen van Zeeland is nu te veel gericht op het voorkomen van natschade. Dat terwijl droogteschade een veel grotere bedreiging vormt. Dat is een van de conclusies van een studiedag van Waterhouderij Walcheren.

Boeren+Walcheren%3A+pas+watersysteem+aan
© Google earth

In Waterhouderij Walcheren werken acht Zeeuwse boeren en anderen aan een beter, duurzamer en bovenal zoeter watersysteem in een deel van het gebied. De ondernemers vinden dat het watersysteem rond hun bedrijven te veel is gefocust op waterafvoer.

'Het beheer is gericht op het zorgen voor droge voeten en een droge oogsttijd. Dat dit ook gepaard gaat met een grotere kans op droogteschade, nemen we op de koop toe', stelt voorzitter Wim van Nieuwenhuijzen.

Afvoeren van overschotten

Op de studiedag is uitgebreid gesproken over de voors en tegens van het 'klassieke' systeem van afvoeren van overschotten. Er ontspon zich een interessante dialoog tussen wetenschappers en de Zeeuwse boeren.

In de loop van de dag bleken steeds meer mensen vertrouwen te hebben in de aanpak van de Waterhouderij. Die richt zich onder meer op het scheiden van zoet en zout water, het vasthouden van zoet water en het voeden van de zoetwaterbellen.

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer