Boeren Walcheren koesteren zoet water

Boeren in Walcheren krijgen het van vader op zoon mee: sloten zijn brak, grondwater is al snel zout en beregenen, vergeet het maar.

Boeren+Walcheren+koesteren+zoet+water
© Google earth

Maar acht boeren van de Waterhouderij Walcheren weten inmidels dat het anders kan; bijvoorbeeld door de grondwaterstand jaarrond zo hoog mogelijk te houden.

Verder weten ze de zoetwaterlenzen te vergroten zodat het gewas er optimaal van kan profiteren of hoe ze in het uiterste geval ingezet kunnen worden als bron voor beregening.

Zelf meten

Het hele project begon een jaar of vijf geleden toen een acht boeren uit Serooskerke en Oostkapelle het hoofd bogen over zoetwater. De ondernemers begonnen met het meten van zoutgehalten in de watergangen.

‘En er bleken tegen de verwachtingen in gewoon continu zoete sloten te zijn, alleen is het systeem nooit gericht geweest op het gebruik van dat zoete water’, vertelt akkerbouwer Wim van Nieuwenhuijzen.

Zoet bij brak

Sloten in het 300 hectare omvattende gebied met waardevol zoet water uit de binnenduinrand, mondden 'gewoon' uit in brakke sloten. En die sloten op hun beurt doorsnijden de zandige kreekruggen, die een meters dikke laag zoet water kunnen bevatten.

Inmiddels zijn verspreid door het gebied ingrepen gedaan die de watervoorziening voor boeren verbeteren. Stuwen zijn geplaatst, watergangen aangepast en mogelijk worden er brakke sloten gedempt.

Kennisbijeenkomst

Op 4 februari tussen 9 en 16 uur worden geïnteresseerden in De Zandput in Serooskerke bijgepraat over het project. 'We zijn er namelijk van overtuigd dat het hier werkt en ook de toekomst kan zijn voor andere gebieden met kreekruggen.'

Aanmelden kan via de site van ZLTO.

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer