Boer+wil+vertrouwen+en+ruimte+voor+agrinatuur
Nieuws
© ZLTO Wico Dieleman

Boer wil vertrouwen en ruimte voor agrinatuur

Boeren willen ruimte en vertrouwen van overheden om agrarische natuurbeheer in hun regio op te pakken. Dat bleek gisteren tijdens een discussie tussen boeren en staatssecretaris Sharon Dijksma.

Het wisselende beleid van agrarisch natuurbeheer zorgt voor weinig vertrouwen, zo lieten boeren weten tijdens de eerste editie van het 'Boerenforum', een initiatief waarbij agrarische ondernemers in discussie gaan met de staatssecretaris over actuele onderwerpen.

Veel ondernemers vinden dat agrarische natuur breder moet worden gezien dan alleen het behoud van soorten. Het moet ook gaan om goed bodem- en waterbeheer, behoud van biodiversiteit en contact met de burger.

Boeren vinden dat agrarisch natuurbeheer inpasbaar moet worden gemaakt op het bedrijf en in de regio. Tijdens de discussie werd duidelijk dat boeren zelf zorg willen dragen voor natuur in hun gebied. 'Maar daarvoor willen we wel de ruimte en verantwoordelijkheid krijgen van de overheden, waterschappen en terreinbeherende organisaties.'

Vergoeding

Agrarisch natuurbeheer zou door meer boeren worden opgepakt als er voldoende vergoeding tegenover staat, zo bleek uit de discussie. Zeker in gebieden met dure grond staan de vergoedingen niet in verhouding tot de kosten.

Dijksma liet echter weten dat haar financiële middelen beperkt zijn.

Vanggewas

De vergroening in het GLB zal weinig doen om de biodiversiteit te stimuleren op het boerenplatteland, meenden veel aanwezigen.

In de Hoekse Waarde vreest men zelfs dat de helft van de nu aanwezige 500 kilometer akkerranden zal verdwijnen omdat boeren de vergroening zullen invullen met vanggewassen.

Dijksma liet weten dat de vanggewassen door LTO zijn ingebracht als vergroeningsmogelijkheid. 'Maar ik wil dit over enkele jaren evalueren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer