Kamer krijgt petitie muizenschade

'De schade door de muizenplaag loopt steeds verder op en bestrijding is niet mogelijk. Niemand weet hoe het moet.' Dat sombere scenario schetste melkveehouder Jelle Bouma uit Scharnegoutum vanmiddag in de Tweede Kamer.

Kamer+krijgt+petitie+muizenschade
© Jos van Leeuwen

Een afvaardiging van Friese boeren die kampt met overlast door enorme aantallen muizen, sprak met de landbouwwoordvoerders van de Kamer. Ze overhandigden ook een petitie.

Knelgevallenregeling

De boeren vragen de parlementariërs om zich sterk te maken voor een knelgevallenregeling. Ondernemers die in financiële problemen raken, zouden daar gebruik van moeten kunnen maken.

Volgens Bouma gaat het vooral om jonge boeren die het bedrijf kortgeleden overnamen. Maar ook om bedrijven die de laatste tijd een grote investering deden en geen financiële speelruimte meer hebben en om bedrijven die bij de Deutsche Bank zijn gefinancierd.

Bedrijfstoeslagen

De Kamerleden is ook gevraagd bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan te dringen op het eerder uitbetalen van bedrijfstoeslagen. Boeren met muizenschade zouden hun geld al in september moeten krijgen in plaats van in december.

De Friese veehouders willen daarnaast ruimte voor landbouwkundige maatregelen als herstelbemesting. Om de mest evenwichtig te kunnen toedienen, is verlenging van de uitrijperiode met twee weken nodig.

Verzekering

Dijksma wil de brede weersverzekering openstellen voor schade aangericht door muizen. De Friese boeren denken eerder aan een brede verzekering voor vraat –en plaagschade, zodat ook emelten, engerlingen en ritnaalden er onder vallen.

'Voor deze plagen zijn geen bestrijdingsmiddelen. Daarom zouden wij ons graag willen verzekeren tegen dergelijke calamiteiten waardoor onze bedrijven risico lopen', gaf Bouma aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer