Verdieping bodemkennis

Verdieping+bodemkennis
© Nieuwe Oogst

Honderden akkerbouwers en vollegrondstuinders verspreid over ons werkgebied hebben in de afgelopen weken een van de themabijeenkomsten over de bodem bezocht. Dat is een onverwacht hoge opkomst die aangeeft dat het thema leeft bij onze leden. Een schot in de roos, een mooi moment om met leden te spreken over hun vakmanschap en daar als ZLTO een stukje kennis aan toe te voegen.
De opkomst zal zeker te maken hebben met de aandacht in de media voor het thema. De bodem is hot. Tal van andere belangenclubs en netwerken werpen zich ook op het thema en organiseren bodembijeenkomsten in soorten en maten. Meestal met een oprechte doelstelling - kennis verbreden en verdiepen -, maar soms ook om de intensieve land- en tuinbouw aan de kaak te stellen. Dat kan, dat is Nederland. We zijn vrij om het Internationale Jaar van de Bodem te benutten voor onze eigen doelstelling, maar het zou een mooi resultaat van dit jaar zijn, als we ook gezamenlijk activiteiten ontwikkelen. Als het thema bodem breder in de samenleving aandacht krijgt en het debat niet versmalt, maar verbreedt en meer partijen en organisaties zich verbinden aan de gezonde bodem als de metafoor voor een volhoudbare voedselvoorziening. Want daar gaat het Jaar van de Bodem in de kern over: het veiligstellen van de voedselvoorziening voor generaties na ons.
Daarom is het zo mooi om te horen hoe akkerbouwers en vollegrondstuinders zich bewust zijn van dit belang. Een van hen zei: ‘Oogsten is emotie’ en als de oogst in het gedrang komt vanwege een matige of slechte bodem, dan is de zorg groot.
Wat verder opvalt, is de honger naar kennis over moderne technologie, maar ook over ‘hoe ons opa de bodem’ beheerde. Leden willen nog meer weten van de processen in de bovenste bouwvoor en de effecten op de teelt vanuit de diepere grondlagen. Is compost en welke dan, beter dan dierlijke mest? En grondbewerking: wel of niet kerend? Komende weken organiseert ZLTO verdiepingsbijeenkomsten over structuur, mineralen, bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer