PAS Flevoland vergt aanpassing

Flevoland - De varianten voor de verdeling van ammoniakruimte die provincie Flevoland heeft ontwikkeld voor veehouderijen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) hebben niet de instemming van LTO Noord Flevoland.

Joost de la CourtProvincie Flevoland heeft in het kader van de PAS zogeheten prioritaire ontwikkelingsruimte gekregen voor de veehouderijsector. Deze uitbreidingsruimte is uitgedrukt in kilo’s stikstof. De provincie werkt nu aan een voorstel om de kilo’s stikstof zo over de provincie te verdelen dat dit past binnen de ontwikkelingsruimte van de omliggende Natura 2000-gebieden.
Het verdelen van de ontwikkelingsruimte over de provincie is een lastige klus. Uit berekeningen van LTO Noord Flevoland blijkt dat honderd veehouders aan de oostkant van de provincie de komende zes jaar 370.000 kilo aan emissieruimte nodig hebben voor hun bedrijfsontwikkeling. Daarvan is nu 279.000 kilo toegekend.
Volgens de provincie is er in de Noordoostpolder ontwikkelingsruimte voor ongeveer veertien bedrijven met ieder een uitbreiding van 3.000 kilo stikstof. In Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland gaat het om circa 25 bedrijven.

Nieuwvestigers

Insteek van LTO Noord Flevoland is dat alle bedrijven in Flevoland voldoende ruimte krijgen voor hun bedrijfsontwikkeling, zegt veehouderijbestuurder Piet van Blokland. ‘Daarnaast moet er nog ruimte zijn voor nieuwvestigers.’
LTO Noord Flevoland heeft de provincie om aanvullende informatie gevraagd. Er moet meer inzicht komen in de exacte ontwikkelingsruimte voor de veehouderijbedrijven in de zones die het dichtst tegen de Natura 2000-gebieden aanliggen. Zonder dat inzicht is het niet mogelijk om uitspraken te doen over de exacte verdeling van deze ontwikkelingsruimte over de provincie.
‘Dat boeren nu ammoniakruimte hebben gekregen in het prioritaire segment is een winstpunt. Maar we willen ook gebruik kunnen maken van de vrije ruimte die er nog is’, zegt Van Blokland. Hij vindt dat het systeem van toewijzing daarom flexibeler moet worden dan zoals het nu wordt voorgesteld.
‘Dan kunnen meer bedrijven er gebruik van maken. Flevoland moet een gebied blijven waar we nieuwe bedrijven kunnen verwelkomen.’
De komende tijd volgt nog overleg. Van Blokland ziet dat optimistisch. ‘Ik denk dat we er dan wel uitkomen met de provincie. Het is in ieders belang dat de PAS erdoorheen komt. Wij zijn immers allemaal gebaat bij de bedrijfsontwikkeling die zo mogelijk wordt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer