Keuzes maken

Het is alweer ruim drie maanden geleden dat ik mijn laatste werkdag had bij de bank. Het is niet voor te stellen hoe snel de tijd gaat en hoe snel de tijd zich vult met andere dingen. Het verbaast me dat ik het werk nog geen dag heb gemist, terwijl ik toch altijd met veel plezier naar mijn werk ging.
Ik kan me nu al niet meer voorstellen hoe ik het allemaal deed. Altijd maar plannen met de agenda en de dagen zaten vol.
’s Avonds zat ik niet zo heel veel op een stoel. Vaak nog een was opvouwen of alvast weer aardappels schillen voor de volgende dag of de administratie bijwerken. Nu kan dat gewoon overdag.
Elke dag thuis is wel een heel rustig gevoel, vooral in het hoofd.
Al hebben we het de afgelopen tijd thuis ook niet heel rustig gehad. Het dagelijkse werk is in deze tijd niet bijzonder druk, maar we hebben veel tijd gestoken in onze uitbreidingsplannen.
We willen graag een stal bouwen voor de melkkoeien aan de huidige gebouwen. Maar de keuzes die je moet maken voor de inrichting vinden wij nog behoorlijk lastig.
Wat voor emissiearme vloeren zijn er allemaal? Wat past bij ons? Wat voor ligbedden doen we en welke boxafscheiding past daarbij? Welk voerhek en ga zo maar door.
We zijn de afgelopen maanden veel op pad geweest om zo veel mogelijk te zien. De dingen die je niet aanstaan zie je wel, maar dan blijft er nog genoeg over waar je toch nog weer bedenkingen bij hebt.
Gelukkig hoeven we niet eens na te denken over de melkerij. Onze melkput staat er nu ruim tien jaar in en voldoet nog goed.
Ik kan me niet herinneren dat we, toen we die tien jaar geleden bouwden, zo veel tijd hebben gestoken in het bekijken van stallen.
Voor mijn gevoel wat het toen veel simpeler. Er kwamen gewoon roosters en rubber matten in. Een MDV-stal bestond nog niet en veel dingen waren, voor ons althans, voor de hand liggend.
Of beleef ik het nu anders? We hebben een zoon die opvolger wordt en over alles meedenkt en meepraat. Dat geeft ook ons een andere kijk op de toekomst. Want hij moet er later mee door.
Dus zijn wensen en ideeën zijn misschien wel belangrijker dan die van ons. Het maakt je bewust van je eigen leeftijd en je rol in het bedrijf. Het herinnert je aan toen wij jong waren en met onze pa en ma bepaalde keuzes moesten maakten.
Dat is toen altijd in goede harmonie gegaan en ik hoop dat hij dat later ook van ons kan zeggen. Ook al moeten wij nog wel een tijdje mee.

Elli Ruijter-Masteling

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer