‘Breng je asbestsituatie in beeld’

%E2%80%98Breng+je+asbestsituatie+in+beeld%E2%80%99
© Ilona van Harsselaar

Agrarische ondernemers staan doorgaans niet te popelen om met sanering van hun asbestdaken aan de slag te gaan, weet Ruud Hoosemans. Hij is programmaleider van het Stimuleringsprogramma AgroAsbestveilig.
‘Op zich niet onlogisch want asbestsanering brengt kosten met zich mee waar niet direct opbrengsten tegenover staan’, constateert Hoosemans. ‘Toch merken we dat ondernemers zich volop oriënteren op mogelijkheden om hun asbestdaken te vervangen. Sinds 1993 geldt er een verbod op het gebruik van asbest, dus alle nog aanwezige asbestdaken zijn 25 jaar of ouder. Vaak zijn ze al aan het verweren. Asbest is een risico voor de gezondheid. En voor ondernemers die overwegen om hun bedrijf te verkopen, heeft de aanwezigheid van asbestdaken een drukkend effect op de vastgoedwaarde.’
AgroAsbestveilig biedt boeren en tuinders een Quickscan. ‘De Quickscan kun je doen door op onze internetsite een vragenlijst in te vullen. Daarmee kun je de asbestsituatie op het eigen bedrijf op een overzichtelijke manier in beeld brengen’, meldt Hoosemans.
‘Ook levert de Quickscan een overzicht op van te zetten stappen om het aanwezig asbest te saneren. Via AgroAsbestveilig kunnen ondernemers individuele begeleiding krijgen bij plannen voor asbestsanering. We kunnen ondernemers ook in contact brengen met asbestcollectieven. Deze collectieven maken afspraken met regionale bedrijven over asbestsanering.’
Met het vervangen van een asbestdak is al gauw een kostenpost van € 10,- per vierkante meter gemoeid. ‘Toch pakt saneren op het juiste moment financieel gunstiger uit dan afwachten’, stelt Hoosemans. ‘Asbestsanering is vaak goed te combineren met geplande investeringen. En door gebruik te maken van fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden zijn de nettokosten fors te drukken. Provincies hebben de stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop. Die kan interessant zijn. Wel ben je dan verplicht om te investeren in zonnepanelen op het dak.’

100 miljoen vierkante meter

Naar schatting ligt er op agrarische daken nog zo’n 100 miljoen vierkante meter asbesthoudende platen. Er moet de komende jaren dus nog heel wat gebeuren om dat allemaal te vervangen. ‘Asbestsanering is behoorlijk complex en met regels omgeven. Daar lopen ondernemers vaak tegenaan. Het is geen klus die je zelf ter hand kunt nemen. Wie een asbestdak wil vervangen, krijgt minimaal vier ondernemers op het erf.’
Meer informatie: www.agroasbestveilig.nl

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer