TomTom en Tom

Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord ‘navigatie’ is afgeleid van het Latijnse woord navis, dat schip betekent. In deze context betekent het bewegen of sturen.
Laveren is tegen de wind in zeilen. Met veel inspanning, door steeds met de boot van links naar rechts te gaan, tegen de wind in een stukje water pakken.
‘Vanwaar deze twee begrippen in deze column?’, zult u zich afvragen. Wel, dit zijn heel belangrijke begrippen in het bollenvak. We staan weer voor een nieuw bollenjaar en dat begint altijd met klaarmaken van het plantgoed of pootgoed. Als dat in kaart is gebracht, kunnen we in het voorjaar weer los: iedereen naar buiten, weg uit die schuur.
Heerlijk als de dagen weer lengen, de zon aan de hemel staat, de natuur weer groeit en bloeit. Maar zover is het nog niet. We zullen moeten navigeren om het schip op de juiste koers te houden. Welke soorten zijn goed verhandelbaar? Wat wordt wel of niet gevraagd? Misschien wel wat verkopen, wat is slim? Wanneer neem je het juiste besluit?
Als het eenmaal in de grond zit, kun je niet meer terug. Dat is zeker. Landkeuze is vaak essentieel: welke lelies gedijen het best op welke grond? Kijken, grond bemonsteren, beoordelen en weer verder. Steeds weer navigeren met je eigen TomTom.
Zolang we nog kunnen navigeren, zijn we nog redelijk op koers. Veel minder wordt het wanneer het laveren wordt, tegen de wind en ja, soms zelfs tegen de storm in varen. Heel ongrijpbare dingen zoals een lastig virus, schimmel of burgers die in opstand komen omdat jij bloembollen verbouwt op naast hun huis gelegen grond.
Ik wil deze column vooral niet in mineur afsluiten. Dan zou ik tekortdoen aan het voorbije bollenjaar, dat de boeken ingaat als ‘goed’. De groei was goed, de prijs was redelijk tot goed (kan altijd beter).
Ter afsluiting, een geweldig compliment aan die ene Tom die er een mooie Boer zoekt Vrouw van maakt. Alle blonde vrouwen liggen aan zijn voeten en hij is elke zondag de meest besproken boer.
Top dat jij deze rol hebt, Tom. Vooral voor jou hoop ik dat je je TomTom goed hebt staan en dat het met je keuze voor die ene blonde schone geen laveren wordt.

Hans van der Heijden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer