Grüne Woche

Voor het eerst heb ik vorige week vrijdag de Grüne Woche in Berlijn bezocht. Het is de grootste landbouwbeurs ter wereld. Ik vroeg me in eerste instantie af wat ik daar als LLTB-voorzitter te zoeken heb, maar dat bleek veel meer dan gedacht!
Het begon met een wervelende opening door gastland Letland, met als sprekers de burgemeester van Berlijn, de Duitse minister van Landbouw (ja, Duitsland heeft er nog een!), meneer Ruckwied, de zeer uitgesproken voorzitter van de Duitse boerenbond en tot slot onze EU-commissaris Phil Hogan.
Iedereen die in de EU op landbouwgebied iets te vertellen heeft, was dus aanwezig in Berlijn. Dit gold ook voor de Nederlanders. Op de eerste plaats onze staatssecretaris die in het buitenland aangesproken wordt als landbouwminister en haar ambtelijke top. Maar ook de top van het Nederlandse agrarische bedrijfsleven, toeleveranciers, verwerkende industrie, banken, politici, journalisten en natuurlijk niet te vergeten alle agrarische belangenbehartigers van de LTO-familie.
Maar het mooie van zo’n groep Nederlanders in het buitenland is de eenheid die we dan met zijn allen uitstralen. We zijn met z’n allen trots op onze prachtige Nederlandse inzending met de fantastische producten die we samen kunnen tonen. Zelfs de politiek is deze dagen trots op ons.
Het resultaat is een soort verbroedering, niet alleen als belangenbehartigers onderling, maar ook met de politiek. Ik kreeg samen met Siem Jan Schenk en Hans Huibers de kans op de Nederlandse ambassade één op één met een delegatie uit de Tweede Kamer te spreken en onze zorgen en problemen kenbaar te maken.
Kortom, het was één grote vergadering waar iedereen elkaar persoonlijk kon spreken, met als resultaat meer begrip voor elkaar. En dat is in deze woelige agrarische tijden pure winst.

Léon Faassen,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer