Aanwenden dierlijke meststoffen en stikstofkunstmest

Het grondgebruik, de grondsoort en de mestsoort bepalen wanneer dierlijke meststoffen mogen worden uitgereden. Hieronder staan de belangrijkste regels. Een volledig overzicht staat op www.mijnrvo.nl/regels (onderwerp: mest uitrijden).
Grasland: Drijfmest mag op alle grondsoorten vanaf 16 februari tot en met 31 augustus worden uitgereden. Vaste mest mag op zand- en lössgrond vanaf 1 februari tot en met 31 augustus worden uitgereden en op klei- en veengrond van 1 februari tot en met 15 september.
Bouwland: Drijfmest mag op alle grondsoorten vanaf 1 februari tot en met 31 juli worden uitgereden. Voor percelen waar een groenbemester wordt geteeld die uiterlijk 31 augustus is ingezaaid en voor percelen waar in het najaar bloembollen worden geplant, mag tot en met 31 augustus worden uitgereden. Vaste mest kan vanaf 1 februari tot en met 31 augustus op zand- en lössgrond worden uitgereden. Op klei en veengrond mag vaste mest het hele jaar worden uitgereden.
Bevroren en besneeuwde grond: Dierlijke mest en stikstofkunstmest mogen niet worden uitgereden over geheel of gedeeltelijk bevroren of met sneeuw bedekte grond. Dit geldt voor zowel gras- als bouwland. Ook is het verboden dierlijke meststoffen of stikstofkunstmest aan te wenden wanneer de bovenste bodemlaag is verzadigd met water. Hierop zijn twee uitzonderingen: Na 1 februari mag op bevroren grasland met een beheersovereenkomst waarin het gebruik van ruige (vaste) stalmest onderdeel is van het beheersregime, wel worden uitgereden. Op kleigrond waarop graan wordt geteeld mag wel stikstofkunstmest op licht bevroren grond worden aangewend, als de temperatuur in de loop van de dag ten minste 5 graden is én de grond na het uitrijden niet 24 uur achter elkaar bevroren blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer