Gelderland vult ganzenschade aan

Provincie Gelderland vult de tegemoetkoming van het Faunafonds voor landbouwschade door winterganzen op grasland buiten rustgebieden aan tot 100 procent van de getaxeerde schade.

Het gaat om een toeslag bovenop de landelijke norm. De regeling geldt voor vijf jaar en gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2014.

De landelijke tegemoetkoming is 95 procent van de getaxeerde schade met een eigen risico van 250 euro per bedrijf per jaar. Provincie Gelderland vult de tegemoetkoming aan tot 100 procent zonder toepassing van eigen risico.

LTO Gelderland

Portefeuillehouder Dirk Dekker van Flora en Fauna van LTO Noord Gelderland is tevreden over de regeling van de provincie. 'We hadden ook graag het landelijke behandelbedrag van 300 euro per aanvraag van tafel gehad. Maar dat bleek niet haalbaar.'

Dekker denkt met de huidige ganzenaanpak in Gelderland het hoogst haalbare voor de boeren is bereikt.

'Er is winterrust voor trekganzen, maar we kunnen nog wel op grauwe ganzen schieten. En na 1 februari kunnen ook koppelvormende ganzen worden bejaagd. Dat zijn de ganzen waarvan je mag aannemen dat die hier in de zomer blijven.'

Standganzen

Gelderland streeft naar rust voor trekganzen in de winter en het terugdringen van de landbouwschade in de zomer door reductie van standganzen.

Het aantal grauwe ganzen moet in vijf jaar teruggebracht worden van 100.000 naar minder dan 30.000.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer