'Kuilanalyse zegt mij niet alles'

De kuilanalyse is volgens melkveehouder Marcel Schoorlemmer uit Heeten geen heilig huisje. Ruiken, knijpen en kijken naar het voer zegt volgens hem veel meer.

%27Kuilanalyse+zegt+mij+niet+alles%27
© Gerard Vrakking

'De voederwaarde van gras of maïs verandert tijdens de conservering en kan daardoor afwijken van cijfers op het analyseformulier', aldus Schoorlemmer. 'Je kunt wel een rantsoen berekenen op basis van de kuilanalyse, maar als de kuil broeit, dan verandert dat de voederwaarde. Daardoor klopt je rantsoen ook niet meer.’

Frisse geur

Hij leerde van Aart Malestein, onafhankelijk veevoeradviseur, om te kijken naar het voer en eraan te ruiken. Een frisse geur is belangrijker dan een hoge VEM-waarde.
Malestein: 'Ruikt je kuilgras niet fris, dan daalt de voeropname al snel met 1,5 kilo droge stof per dag. Bevat die kuil 900 VEM, dan neemt een koe per dag zo'n 1.350 VEM minder op. Bij een gemiddelde voeropname kost je dat omgerekend 100 VEM per kilo droge stof. Eigenlijk voer je dus alsof het een kuil is van 800 VEM.'

Vergif

Melkveehouder Schoorlemmer vindt het belangrijk om grip te hebben op zijn rantsoen. Hij wil weten wat hij zijn koeien voorschotelt. Voor de Heetenaar dus geen bulkkrachtvoer van een grote voerleverancier. ‘Je vindt daar vaak nutteloze grondstoffen in. Neem nu ureum of palmpitschilfers; die stoppen voerfirma’s in het brok ter compensatie van andere grondstoffen. Maar het is gewoon rommel. Ureum is als vergif voor een koe.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer