Rijenbemesting op draagkrachtige grond

De toepassing van rijenbemesting vraagt om een jaarrond teeltsysteem. Daarnaast is het van belang dat de grond in het voorjaar voldoende draagkracht heeft om te bemesten.

Rijenbemesting+op+draagkrachtige+grond
© Mariska Bloemberg

Dat blijkt uit onderzoeken van Praktijknetwerk 'Maïstelen met GPS op zand'. Bij rijenbemesting in maïs kan de fosfaat kunstmestgift achterwege worden gelaten en wordt stikstof beter benut.

In de praktijk zijn wisselende resultaten gemeten. Het blijkt dat bij lagere bemestingsniveaus het effect van drijfmest in de rij uiteindelijk het grootst is.

Vlak perceel

Bij de teelt met rijenbemesting in het voorjaar moet in het najaar al worden gekeken of de grond hiervoor geschikt is. Het perceel dient in het najaar vlak te zijn, zonder sporen.

Wanneer dit niet het geval is, moet een grondbewerking worden uitgevoerd, bijvoorbeeld lostrekken, waarna een groenbemester kan worden ingezaaid.

Doodspuiten

Is bewerking in het najaar niet mogelijk, dan moet alsnog worden geploegd in het voorjaar. In dat geval moet de groenbemester gelijkertijd wordt ondergeploegd.

Wanneer de grond vlak is en zonder sporen de winter is ingegaan en er niet geploegd gaat worden in het voorjaar, moet de groenbemester tijdig worden doodgespoten en/of ingewerkt worden. Dat kan met een schijveneg, volveldschoffel of triltand met ganzevoet.

Organische stof

De ervaring is dat bij niet kerende grondbewerking het land vrij van onkruiden moet zijn. Niet kerende grondbewerking bespaart in kosten en is goed voor organische stof en meer bodemvocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer