Landbouw wil aanpassing OZB

Landbouwbedrijven betalen naar verhouding veel meer onroerendezaakbelasting (OZB) dan particulieren, tot bijna elf keer meer. En het verschil dreigt alleen maar groter te worden.

LTO Nederland spreekt dan ook van onevenredige scheefgroei en ziet het liefst een verlaging van de ondernemerstarieven.

Het verschil in de hoogte van de tarieven tussen bedrijven en woningen komt onder meer doordat de gebruikersbelasting voor woningen in 2006 is afgeschaft, terwijl het gebruikersdeel voor bedrijven werd gehandhaafd.

Gestraft

Eigendom wordt hiermee gestraft, stelt LTO Noord-beleidsadviseur Taeke Wahle vast. 'In 2006 werd gezegd dat de aanpassing van de wet niet mocht leiden tot een onevenredige stijging van de collectieve lastendruk. Helaas is toen niet vastgesteld wat onevenredig is.'

Het eigenaarsdeel in de OZB is voor een ondernemer vaak meer dan anderhalf keer zo veel als bij een particulier, rekent Wahle voor. 'Daar komt het gebruikersdeel nog bij.'

Ander tarief

De meeste gemeenten hanteren voor bedrijven een ander tarief dan voor particulieren. Het verschil loopt soms op tot een factor vier. Zo kom je als boer uit op een acht tot elf keer hogere OZB-aanslag.

De lokale lastendruk voor ondernemers raakt daarmee ten opzichte van burgers uit evenwicht, stelt LTO Nederland vast. De verwachting is dat die onbalans alleen maar toeneemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer