Dalende tarwenoteringen wereldwijd

Een positieve oogstprognose in de Europese Unie voor komend seizoen en een rapport van de Amerikaanse overheid over stijgende voorraden zorgen voor een verdere daling van de tarwenoteringen op de internationale markten.

Dalende+tarwenoteringen+wereldwijd
© Nieuwe Oogst Arno

Op de Matif in Parijs daalde de notering voor voertarwe op levering in maart deze week van 196 euro naar 194 euro per ton. Rond de jaarwisseling stond deze notering nog op 200 euro per ton.

Minder tarwe in veevoer

Analisten van USDA, het Amerikaanse landbouwministerie, gaan uit van een toename van de tarwevoorraden vanwege de tegenvallende tarwe-export en afname van het gebruik van tarwe in veevoer.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving gaat USDA overigens uit van een daling van het tarwe-areaal. Door de ongunstige weersomstandigheden is in de Verenigde Staten slechts 16,4 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. Vermoedelijk zal het areaal soja en maïs stijgen.

Weinig schade wintergraan

Stratégie Grains heeft voor de Europese Unie (EU) de oogstprognose voor komend seizoen naar boven bijgesteld tot 306 miljoen ton graan. Het analysebureau verwacht weinig schade aan de wintergranen door het milde weer in het westen en de isolerende sneeuwlagen in het oosten.

Afgelopen seizoen oogstten de EU-lidstaten samen nog 324 miljoen ton graan, daarvan was 148 miljoen ton tarwe. Komend jaar verwacht Stratégie Grains op dit moment een tarweoogst van 140 miljoen ton, meldt RVO in het weekbericht granen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer