%27Kleine+boomteelten+verdwijnen%27
Nieuws
© monique jansen

'Kleine boomteelten verdwijnen'

Kleine teelten in de boomkwekerij zullen verdwijnen door de eis van de overheid dat de milieubelasting in 2023 nog eens met 90 procent omlaag moet.

Dit zei Peter Bontekoe, voorzitter van de Vakgroep Bomen en Vaste Planten van LTO Nederland, donderdag tijdens de Boomkwekersjdag in Echteld.

Volgens Bontekoe zit de boomkwekerij op het gebied van gewasbescherming in een zeer lastige positie. 'De veelheid van planten en bomen verlangt ook een enorme diversiteit aan gewasbeschermingsmiddelen', stelt hij.

Middelen vallen weg

Voor een kleine sector als de boomkwekerij zullen veel middelen verdwijnen omdat regelgeving het te duur maakt om überhaupt een toelating aan te vragen, aldus de vakgroepvoorzitter.

Bontekoe voorspelt dat de nieuwe doelen niet worden gehaald. 'Als we ze nastreven, hebben we om resistentie te voorkomen veel gewasbeschermingsmiddelen nodig.' De huidige koers is dat er minder middelen worden toegelaten.

Biodiversiteit

'Teelten vallen daardoor weg, wat de biodiversiteit niet ten goede komt en waardoor gewasbescherming steeds lastiger wordt.'

Volgens Bontekoe zou de politiek een compleet andere koers moeten varen. 'Een koers om resistentie te voorkomen en om zoveel mogelijk biodiversiteit na te streven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer