Drie+paneladviezen+zorgvuldige+veehouderij
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Drie paneladviezen zorgvuldige veehouderij

Het Panel Zorgvuldige Veehouderij in Noord-Brabant heeft de eerste drie adviezen gegeven over innovatieve bedrijfsconcepten van veehouderijen die willen uitbreiden. Twee adviezen zijn positief en een is negatief.

Twee adviezen hebben betrekking op een uitbreiding van het bouwblok van meer dan 1,5 hectare, nodig vanwege een innovatief bedrijfsconcept. Voor de uitbreiding van het vleeskuikenbedrijf van familie Graat in Mortel is het advies van het panel positief.

Het bedrijf wil het uitbroeden van eieren binnen het eigen bedrijf doen, wat slechts op enkele andere plaatsen in Noord-Brabant ook wordt beproefd.

Eendagskuikens

De innovatie is vooral gericht op het verbeteren van dierenwelzijn door transport van eendagskuikens onnodig te maken. Dat moet het gebruik van antibiotica terugdringen en meer ruimte geven aan de kuikens.

Het advies voor een derde varkensstal van familie Geene in Landhorst is negatief omdat het voorgestelde plan niet innovatief is volgens het panel.

Loods

Het derde advies over het veehouderijbedrijf van familie Backx in Alphen betreft de uitbreiding van een bestaande loods voor opslag. Het bedrijf vangt dieren in opdracht van een overheidsorganisatie op en voert in een onderzoekstal voerproeven met pluimvee voor een voerfabrikant uit.

De veehouderij haalt hier niet de vereiste Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) score omdat het een uniek bedrijf is en certificaten ontbreken. Het advies is positief.

· Klik voor complete toelichting op bijgesloten pdf

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer