Vier rijen onderstammen tegelijk rooien

Boomkwekerij Kloosterhuis in Winschoten heeft een nieuwe rooimachine laten maken in Zwitserland. De machine kan vier rijen tegelijk rooien en het product bundelen.

Vier+rijen+onderstammen+tegelijk+rooien
© koos van der spek

'Onze oude klembandmachines rooien rij voor rij. De nieuwe machine rooit vier rijen tegelijk. Eén mes snijdt onder het plantbed door en dat zorgt voor een mooi wortelgestel', zegt Erik Kloosterhuis.

Vader Jan en zoon Erik Kloosterhuis hebben de machine laten bouwen in Zwitserland, bij de firma Baertschi Perma-Agrartechniek. 'De machine is op basis van onze eisen gemaakt en het is de enige in zijn soort', legt de boomkweker uit.

Arbeidsbesparing

De machine is onder meer gebruikt in de haagplanten en in de (rozen)onderstammen. 'De machine rooit het gewas heel mooi', zegt Kloosterhuis.

De rooimachine zorgt voor arbeidsbesparing en -verlichting. 'Door de capaciteit van de machine is het mogelijk om alleen bij goed weer te rooien. Dat komt de kwaliteit van het product ten goede.'

Export

Omdat Klooosterhuis ook op grote schaal akkerbouw bedrijft, heeft dit als voordeel dat hij de rozenonderstammen altijd op verse gronden kan telen. Dit Dit heeft een positieve invloed op de kwaliteit en gezondheid van de planten.

De boomkwekerij in Noordoost-Groningen bestaat sinds 1928. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een exportkwekerij voor heel Europa. Op dit moment gaat het om een areaal van ongeveer 90 hectare.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer