2015 geen jaar van hoge prijzen

2015 wordt geen topjaar voor de land- en tuinbouwsector, blijkt uit prijsvoorspellingen. Maar de lichte economische groei biedt hoop. Tenminste, als de Russische president Vladimir Poetin zich gedeisd houdt.

Arno de SnooHet vlammetje van economische groei moet in 2015 worden bewaakt. Economen voorspellen geen groeipieken voor de komende jaren, maar een jaarlijkse kleine groei.
Echter, de grootste onzekerheden zitten in de politieke bewegingen in de wereld. De Russische boycot heeft dat laten zien. Of, zoals EU-landbouwcommissaris Phil Hogan zei: politieke instabiliteit en prijsschommelingen gaan hand in hand.

Einde boycot onzeker

De Russische boycot zou op 7 augustus 2015 weer af moeten lopen. Het is onvoorspelbaar of dat ook gaat gebeuren. Zeker is wel dat de koopkracht van Russische handelaren sterk afneemt door de hoge inflatie van de roebel. Ook al wordt de boycot opgeheven, dan is het maar de vraag hoeveel het land kan importeren.
De Europese en Nederlandse inzet om nieuwe markten te vinden voor Europese landbouwproducten moet in 2015 vruchten afwerpen.
Wat graan betreft: de landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verwacht dat na het oogstseizoen van 2015 de wereldgraanvoorraad het hoogst zal zijn sinds 2000. ‘De ruime voorraden zorgen voor lagere prijzen’, aldus de FAO. Ook maïsprijzen dalen.
De melkprijs stijgt in het eerste helft van 2015 nog niet. De Rabobank verwacht pas een verbetering van de markt in de tweede helft van het jaar. De lage graan- en maïsprijzen zorgen wel voor lagere voerkosten.
In 2015 zal de politiek weer een verhit debat voeren over de mate van grondgebondenheid van de melkveehouderij.
Interessant is het percentage blijvend grasland. Zakt dat percentage met meer dan 5 procent ten opzichte van 2012, dan geldt per direct een individuele verplichting voor iedereen die blijvend grasland heeft geploegd om weer grasland te maken.
Voor de varkenssector, die geen Europese steun heeft gekregen nadat Rusland begin 2014 de grens dichtgooide, wordt het een spannend jaar. De markt voor vlees blijft goed, berekenden de experts van de FAO. Maar ongunstige valutakoersen kunnen de export bemoeilijken.

Mest

Mest zal in 2015 ook weer onderwerp van discussie zijn. De verwerkingscapaciteit moet voor 2015 voldoende zijn om aan de gestelde mestverwerkingspercentages te kunnen voldoen.
Dit jaar moet ook duidelijk worden of de verwerkingscapaciteit en de exportmogelijkheden zich voldoende ontwikkelen om ook de komende jaren de verplichte te verwerken hoeveelheid mest aan te kunnen. Mestfraude zal weer de aandacht krijgen.
In de glastuinbouw wordt het spannend. Wordt dit het jaar dat telersverenigingen van glasgroenten zich massaal achter het LTO-afzetplan scharen of blijft de sector verdeeld? En zakt de gasprijs bij een laagblijvende olieprijs?

PAS

Na jaren van wachten lijkt in de zomer van 2015 dan toch de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking te treden. Het moet boeren meer duidelijkheid geven voor uitbreiding nabij Natura 2000-gebieden. Verder moeten producenten- en brancheorganisaties vorm krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer