Rabo: suikerproductie EU stijgt 12 procent

De Europese Unie (EU) produceert dit seizoen 18,6 miljoen ton suiker. Dat is 12 procent meer dan in seizoen 2013/2014, meldt de Rabobank in een rapport over de suikermarkt.

Rabo%3A+suikerproductie+EU+stijgt+12+procent
© Nieuwe oogst

Ook India produceert meer suiker. Het land is goed voor 25,5 miljoen ton suiker. Thailand en China produceren naar verwachting 12 procent minder suiker, geeft de Rabobank aan.

Op wereldschaal valt de suikerproductie dit seizoen iets lager uit dan het verbruik. De grote voorraad suiker in de wereld blijft de komende drie tot zes maanden echter op de prijs drukken.

Trage reactie

'Ongeveer 80 procent van de wereldwijde suikerproductie komt uit suikerriet. Het duurt enige tijd voor boeren met suikerriet, een semi-blijvende teelt, overschakelen op andere gewassen. Dat is één van de redenen voor de trage reactie op lage prijzen', legt Andy Duff van de Rabobank uit.

Een andere reden is de steeds verder teruglopende stimulans bij boeren om over te schakelen op andere gewassen. Ook andere akkerbouwgewassen laten dit seizoen lagere prijzen zien. Denk aan tarwe, maïs en katoen.

Export goedkoper

Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen die de suikerprijs negatief beïnvloeden, zoals een sterke Amerikaanse dollar ten opzichte van de Braziliaanse munt. Daardoor wordt export goedkoper voor Brazilië en ook dat drukt de wereldmarktprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer