Snel vergeten

Het was een jaar om snel te vergeten voor veel agrarische ondernemers. Lastenverzwaringen, contraproductieve hinderwetgeving, Rusland-boycot en vogelgriep en dat allemaal bij een overwegend slechte prijsvorming. Alles wat altijd als zekerheid gold in onze ooit stabiele sector, lijkt nu onzeker.
Daarbij worden we van veel kanten ‘aangevallen’, zo voelt dat. Groeperingen die in de media de toon zetten hebben als bestaansgrond om kwaad te spreken over de agrarische sector. Deze week luidde Milieudefensie de alarmklok over het afnemend aantal koeien in de wei, terwijl er vorig jaar 40.000 koeien zijn bijgekomen. De sector investeert daar zelf in. Als Milieudefensie die maatschappelijke wens zo dierbaar is, zou ik willen zeggen: doe een financiële bijdrage. Ik voorzie een oorverdovende stilte.
Hoe dan ook, we zullen steeds meer verantwoording moeten afleggen over de manier waarop we produceren. Dierenwelzijn, grondwater, bodem, luchtkwaliteit en gebruik van gewasbescherming, alles heeft uitleg nodig. En dat is terecht.
We moeten ons niet al te veel gelegen laten liggen aan de kwaadwillenden, maar juist onverstoorbaar onze sterke innovatieve kanten promoten. En oog hebben voor de wensen van onze directe omgeving. Dáár moeten we ons krediet verdienen.
Vanaf 1 januari is PT verleden tijd. Veel bedrijven zullen merken dat ze bij problemen of vragen geen aanspreekpunt meer hebben tenzij ze lid zijn van een LTO-belangenbehartiger. Alleen door lid te zijn of te worden houden we inspraak in de landelijke en Europese politiek. Anders zullen we het steeds moeilijker krijgen tegen bewegingen die het uit welbegrepen eigenbelang op de land- en tuinbouw hebben voorzien.
Maar laten we niet pessimistisch zijn. Ook met forse tegenwind blijft de agrarische sector vernieuwen. Op ons eigen jaarcongres en ook tijdens de ZLTO-bijeenkomst afgelopen week heb ik daar weer veel inspirerende voorbeelden van gezien. Met die positieve gedachten beginnen we een nieuw jaar dat ons ook vast nieuwe kansen brengt. En misschien nog belangrijker: ik wens u toe dat u dit in goede gezondheid mag meemaken.

Léon Faassen,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer