Sa is it en net oars

Ruim zevenhonderd ondernemers bij elkaar in het WTC Leeuwarden, belangstellend naar de inleidingen. Een warm gevoel van onderlinge contacten, maar ook: wat gaat inspireren, wat komt er af op de agrarische sectoren?
Spreker Aalt Dijkhuizen stelde terecht de vragen: Maken we nu de goede keuzen? Wat vinden we zelf? Maar ook: Wat vinden de boeren en boerinnen van straks daarvan over 15 jaar? Wat wil de consument? En wie is die consument nu eigenlijk? Zit die hier of in China? Technologische ontwikkeling staat niet stil. 4.500 kilo melk per koe in 1970, 8.500 kilo nu en 13.000 kilo in 2030; waarom zou dat niet kunnen of waarom zou dat verkeerd zijn?
De oproep van Dijkhuizen om ambitie te houden en niet te luisteren naar de ‘Dat moeten we niet willen!’-oproep van diverse mensen en organisaties is niet aan dovemans oren gericht. Hij ging wel wat makkelijk voorbij aan het feit dat we in de samenleving van nu zitten en daar spelen vraagstukken soms toch anders dan in de geglobaliseerde gedachten van Dijkhuizen.
Siem Jan Schenk gaf dat dan ook te kennen: ‘Ja, we kunnen wel van alles technisch kunnen, maar niet alles wat we kunnen en willen, is goed uitlegbaar naar de samenleving’ en dan krijg je reacties die tot beperkingen kunnen leiden.
Uit de inleidingen van Dijkhuizen, Schenk en later Jaap Haanstra en gedeputeerde Johannes Kramer wordt de positie van LTO kraakhelder. Als belangenbehartiger zit je in het speelveld tussen markt, maatschappij, ketenpartijen en leden die je organisatie dragen. Alle belangen en wensen zijn niet gelijk.
Lubbert van Dellen vatte het in de discussie goed samen: ‘Wij roepen: we willen meer en anders!’ Het ‘we willen meer’ wordt gehoord en roept beelden op, de roep om het ‘anders’ wordt vaak niet gehoord.’
Het ‘sa is it en net oars’ van Dijkhuizen gaat op voor zijn verhaal tijdens de bijeenkomst in het WTC. De Sarphatistraat in Amsterdam, de zetel van Wakker Dier, heeft een eigen ‘sa is it en net oars’.
Het is aan LTO om zorg te dragen dat de spanning tussen die verschillende ‘sa is it en net oars’ in Leeuwarden, Amsterdam, Den Bosch en Roermond niet leiden tot onnodige belemmeringen voor boeren en tuinders. Het is ook de taak van LTO dat er één ‘sa is it en net oars’ komt namens de agrarische sectoren en niet vele verschillende.
De bezoekers van de ledenbijeenkomst gingen allen naar huis met ieder de eigen ‘sa is it en net oars’.

Jan Cees Vogelaar

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer