PS blijft vasthouden aan Afsluitdijk

Een meerderheid van Provinciale Staten Fryslân is voor windenergie bij de Afsluitdijk. Gedeputeerde Hans Konst gaat naar Den Haag om hiervoor bij minister Henk Kamp (EZ) te pleiten, zei hij woensdag.

Tienke WoudaVoor het Afsluitdijk-alternatief, molens van in totaal 316 megawatt in het IJsselmeer/langs en op de Afsluitdijk, moet de structuurvisie Fryslân Windstreek 2014, die het kabinet heeft opgesteld, gewijzigd worden. De vraag is of minister Kamp dit gaat doen, omdat hij eerder al aangegeven heeft tegen windmolens langs de Afsluitdijk te zijn.
‘Ik ga jullie geen sprookjes vertellen’, antwoordde Konst de Statenleden. ‘Objectief gezien kan het niet. Maar nee heb je, en ja kun je krijgen.’
CDA, die samen met PvdA het amendement indiende, sprak van een ‘doorbraak’.
Provinciale Staten moesten woensdag een besluit nemen over de locatie van windmolens. Het debat duurde ruim negen uur. De oppositie, die volledig tegenstemde, sprak van ‘een lachertje’ van de coalitie.
Bestuurder Peet Sterkenburgh van LTO Noord Fryslân vindt de uitkomst teleurstellend. ‘Friesland heeft een kans gemist. We zijn er niets mee opgeschoten. Het was allemaal partijpolitiek. De Afsluitdijk is als alternatief al veel vaker besproken. De partijen hadden al lang kunnen onderzoeken of deze locatie mogelijkheden biedt voor windenergie’, zei hij.
LTO Noord Fryslân blijft hoop houden dat na de Statenverkiezingen in maart meer ruimte komt voor windenergie op land. ‘Minister Kamp heeft gezegd dat Fryslân met de 530 megawatt aan windenergie in 2020 nog niet klaar is.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer