Rabobank: bodem basiszuivel bereikt

Ook de Rabobank verwacht voor de komende maanden een daling in de melkprijs. De melkproductie steeg, terwijl China en Rusland fors minder hebben ingekocht.

Rabobank%3A+bodem+basiszuivel+bereikt
© Jan van Liere

Naar verwachting hebben de prijzen van basiszuivelproducten de bodem bereikt. De voorschotmelkprijzen komen hier achteraan. De voorschotmelkprijs zal zich volgens de bank tussen 30 en 25 euro per 100 kilo melk bevinden in het komend kwartaal.

Inkoop van melk door China is gehalveerd. Rusland, de tweede grootste importeur, kocht het afgelopen half jaar 30 procent minder in. Pas in de tweede helft van 2015 wordt herstel van deze beide importmarkten verwacht.

Door de lagere prijzen zijn er nieuwe afnemers, bijvoorbeeld uit Zuidoost-Azië. Op wereldniveau steeg de melkproductie dit jaar sterk. Door stijging van de productie in de VS, Europa en Nieuw-Zeeland moet circa 10 miljard kilo melk extra zijn weg vinden.

Boven quotum melken

Ierland, Nederland, België, Denemarken en Duitsland - bijna de helft van de Europese productie - melken boven hun quotum.

Op korte termijn wordt door uitstoot van koeien een daling van de melkproductie verwacht. Maar vanaf 1 april staan veel vaarzen klaar.

Volgens de bank gaat de markt zich pas herstellen als de wereldproductie voldoende is gedaald en wanneer de import door met name China weer is toegenomen. Rabobank verwacht pas een verbetering van de markt in de tweede helft van 2015.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer