Lage+rente+ECB+sijpelt+door+naar++boer
Nieuws
© ECB

Lage rente ECB sijpelt door naar boer

Banken kunnen heel goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Als het risico niet te groot is, lijkt dat lage tarief ook langzaam door te druppelen naar de ondernemers.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde in september de rente naar 0,05 procent. Daarbij gaat het om de rente waartegen banken kunnen lenen. Het rentetarief van 0,05 procent is het laagste wat de ECB heeft vastgesteld sinds de invoering van de euro. De ECB heeft met de lage rente maar één doel voor ogen: het aanjagen van de economie.

Die rente wordt niet één op één doorgeven aan leningen voor ondernemer, zo blijkt uit rondvraag langs de banken. De uitgegeven rentes variëren van onder de drie procent tot ver boven 5 procent.

Rentabiliteit

De banken kijken bij het bepalen van hun rentetarief naar hoe risicovol de investering is en hoe de rentabiliteit van de onderneming de afgelopen jaren is geweest.

ABN-AMRO en ING geven aan de komende tijd toch het financieringsvoordeel door te willen geven aan hun klanten.

Korting

'Ondernemingen krijgen 0,50 korting op een investeringslening’, zegt Kees van Vliet, sectormanager Agrarisch bij ING.

‘We hebben het geld geleend van de ECB om het voordeel weer door te geven aan onze klanten’, zegt Pierre Bertnsen van ABN Amro.

Hogere tarieven

De Rabobank stelt dat zij voor geld voor leningen steunen op de kapitaalmarkt en op spaargeld. 'De tarieven daarvan liggen aanmerkelijk hoger', zo stelt de bank.

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer