LLTB tegen loslaten nulstand wilde zwijnen

De LLTB verzet zich fel tegen het voornemen van provincie Limburg om de nulstand voor wilde zijnen los te laten.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck wil nieuwe leefgebieden voor wilde zwijnen en edelherten aanwijzen. Maar ook rasters aanleggen op plekken waar de dieren voor verkeersrisico's en landbouwschade zorgen.

Ook pleit hij voor een goede schadevergoeding aan boeren en tuinders. Begin volgend jaar wil de gedeputeerde hierover onder meer met de LLTB om tafel gaan.

Illusie

Volgens LLTB-voorzitter Léon Faassen is het een illusie te denken dat dit de problemen oplost. 'Het maakt de beheersopgave alleen maar groter. Want ook buiten de leefgebieden zal de populatie explosief blijven stijgen.'

Het verzadigingspunt is hier nog lang niet bereikt, geeft hij aan. 'De velden en akkers zijn tafeltje dekje voor de wilde zwijnen. Als daar nog ook de kosten voor honderden kilometers rasters bijkomen, weet ik wel wie daarvoor gaan opdraaien.'

Schadevergoeding

Faassen heeft er geen enkel vertrouwen in dat er een redelijke schadevergoeding voor de boeren inzit. 'De intenties zijn mooi, maar ik geloof er niets van.' Hij benadrukt dat nu al uit geldgebrek de vergoeding uit het Faunafonds is uitgekleed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer