Dijksma%3A+samen+aan+de+slag+met+welzijn
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Dijksma: samen aan de slag met welzijn

Nederland wil samen met Duitsland en Denemarken hard werken aan een verbetering van het dierenwelzijn binnen en buiten de EU. Zondag ondertekenden vertegenwoordigers de drie landen hiertoe een overeenkomst tijdens een dierenwelzijnstop in Vught.

Met de ondertekening willen ze niet alleen het dierenwelzijn in heel de EU verbeteren, maar ook buiten de EU: 'Zo willen we internationaal komen tot een level playing field, waarbij over heel de wereld aan een goed dierenwelzijn wordt gewerkt', aldus Sharon Dijksma, die de samwenwerkingsovereenkomst namens Nederland tekende.

Christian Schmidt, Duits minister?van Voedsel en Landbouw vult aan: 'Ik merk dat dit erg actueel is. Het kwam onlangs ook in de Verenigde Staten ter sprake tijdens de onderhandelinen met dat land in het kader van de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP).'

Dan Jørgensen, Deens minister van Voedselvoorziening, Landbouw en Visserij benadrukte het belang van Europa: 'Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar lange afstandstransporten: de transportafstand in Denemarken is maximaal 3 uur. Daarna gaat het de grens over en hebben we hier geen zeggenschap over.'

De landen willen een goed dierenwelzijn, zoals antibioticagebruik en staarten knippen bij varkens, bij zoveel mogelijk EU-landen aankaarten, zodat ook zij medestander worden en er een Europese verbetering ontstaat.

Kostprijs en welzijn

Verder willen ze kijken naar slimme combinaties: 'Op dit moment moet de consument in de winkel vaak de keuze maken tussen prijs en welzijn. We gaan met elkaar voor producten met een goed welzijn én een lage kostprijs. Ook samen met de ondernemers', stelt Jørgensen.

Nederland, Denemarken en Duitsland inventariseren ook hoe ze ieder in eigen land het welzijn slim kunnen verbeteren. 'Op grote lijnen zit het dierenwelzijn in deze landen op hetzelfde, hoge, niveau. Maar door bij elkaar te kijken, kunnen we van elkaar leren', aldus Dijksma. Zo is er binnenkort een bijeenkomst in Denemarken over het welzijn van varkens, Soortgelijke bijeenkomsten zijn ook mogelijk rond andere onderwerpen, zoals het antibioticagebruik.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer