%E2%80%98Zonneweides+op+boerenland+niet+in+de+plaats+van+zonnedaken%E2%80%99
Nieuws
© Energieonderzoek Centrum Nederland

‘Zonneweides op boerenland niet in de plaats van zonnedaken’

Nederland maakt momenteel een flinke sprong voorwaarts met de productie van zonnestroom. ‘We hebben de voorlopers gehad, de grote middengroep is nu aan de beurt om zonnepanelen te installeren’, zegt Wim Sinke van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.

Joost de la CourtAlleen stroom opwekken met behulp van zonnepanelen is onvoldoende om in Nederland te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor duurzame energie. In een ambitieus scenario zou zonnestroom in 2013 in 7 tot 8 procent van de totale stroombehoefte kunnen voorzien. In 2030 loopt dat nog op tot zo’n 15 procent, schat energiehoogleraar Sinke in. Windenergie en met name grote windparken blijven daarom zeker nodig.
Toch zit er een mooie toekomst in zonnestroom, ook omdat de productiekosten ervan blijven dalen. Sinke is terughoudend over grootschalige zonneweides. Daarvoor is het nog wat te vroeg. Eerst moeten de daken vol met zonnepanelen, vindt hij.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer